hoe verser, hoe beter
Dat betekent niet dat de bloemen in de knop moeten worden gekocht. Bloemen die net beginnen open te komen zijn de beste keuze. Dat geldt zeker voor rozen; iets gesprongen rozen ontwikkelen beter dan rozen in knop. Het beste is de bloemen zo snel mogelijk in het water te zetten

schoon, schoner, schoonst
Gebruik een met chloor gereinigde schone vaas. Als een vaas niet goed schoon is raakt het water vervuild en raken de stelen verstopt, waardoor de bloemen te weinig voeding kunnen opnemen en gaan slap hangen.
Een glazen vaas is het makkelijkst schoon te houden, echter oud-kristal heeft vaak een ruw oppervlak, waaraan vuil zich kan hechten. Bloemen direct in een metalen vaas is geen goede keuze omdat metaaldeeltjes oplossen in het water en zo het water vervuilen. De oplossing is dan een glasvaas in de metalen vaas te gebruiken. Een geglazuurde vaas is prima zolang de glazuurlaag niet beschadigd is.

kraanwater
Voor de meeste bloemen geldt: Vul de vaas met voldoende vers koud leidingwater en de juiste hoeveelheid snijbloemenvoedsel. Bloemen met houtachtige stelen (bv. hortensia, sneeuwbal, sering, zonnebloem) kunnen beter op warm (niet heet) water worden gezet.
Bloemen met behaarde stelen (bv. gerbera, anemoon) en bolbloemen staan liever in een klein laagje water .

altijd iets erbij
Snijbloemenvoedsel zorgt ervoor dat bloemen zich ontwikkelen alsof ze nog aan de plant zitten. Rozen komen mede daardoor prachtig open. Het is belangrijk de juiste dosering voedsel te gebruiken, die staat aangegeven op de verpakking.

altijd iets eraf
Voordat de bloemen in het water worden gezet is het belangrijk om met een scherp mes altijd een schuin stukje (ongeveer 2-5 cm) van de stelen af te snijden, dan kan water en voeding beter worden opgenomen. Afsnijden met een scherp mes heeft de voorkeur. Bij afknippen met een schaar of zo, worden de stengels dichtgedrukt en dat gaat ten koste van opname van water en voeding.
Verwijder vervolgens het onderste blad om te voorkomen dat het vaaswater vervuilt.

uit de zon
Zet de bloemen niet in de felle zon, op de verwarming, of op de tocht. Die omstandigheden zorgen ervoor dat bloemen meer verdampen dan zij kunnen opnemen, waardoor ze slap gaan hangen.
Zet bloemen ook niet naast een fruitschaal. Fruit produceert ethyleen, waardoor de bloemen snel verouderen. Zeker anjers zijn er gevoelig voor.

bijtanken
Bloemen drinken vooral in het begin veel. Gemengde boeketten tijdig bijvullen met water waarin snijbloemenvoedsel is opgelost.
Rozen: Altijd na een paar dagen opnieuw afsnijden en in schone vaas met vers water en snijbloemen- voedsel zetten.

uitgebloeid
Verwijder de uitgebloeide bloemen. Daardoor kunnen eventuele knoppen zich beter ontwikkelen en het staat mooier.

the end
Aan al het moois komt een einde. Gooi de verwelkte bloemen in de groenbak. De vaas na gebruik altijd schoonmaken met chloorwater (laat het eventueel een nacht in de vaas staan) dan zijn de eventuele bacteriƫn en schimmels wel verwijderd.